5 tipp, hogyan kezeljük munkahelyi baklövéseinket!

Nincs annál rosszabb, mint amikor fény derül munkahelyen elkövetett baklövésünkre: szívünk hevesebben kezd verni, tenyerünk izzadni kezd, és nem tudjuk mitévők legyünk. Súlyosbíthatja a helyzet, ha bepánikolunk, ezért ennek elkerülése érdekében fogadjuk meg az alábbi tanácsokat!

1. Mérjük fel a kialakult helyzetet!

Elsőként, vegyünk egy nagy levegőt és gondoljuk át a helyzetet. Próbáljunk meg lenyugodni, hogy képesek legyünk racionálisan felmérni hibánk súlyát. Biztosan olyan súlyos hiba, mint amilyennek első látásra tűnik? Ha megfelelően tudjuk kezelni a kialakult helyzetet, akkor képesek leszünk megtenni a szükséges lépéseket hibánk kiküszöbölésére.

2. Amennyiben szükséges, kérjünk külső segítséget!

Előfordulhat, hogy olyan súlyos hibát vétettünk, hogy külső segítséget kell igénybe vennünk annak orvoslására. Más esetben mi magunk is korrigálni tudjuk a bakit. Mielőtt főnökünknek beszámolnánk a történtekről, a lehetőségekhez mérten minimalizáljuk a károkat. Felettesünk értékelni fogja, ha kész tervvel állunk elé, hibánk korrigálására.

3. Beszéljünk a problémáról főnökünkkel!

Amikor hibát követünk el, megszólal bennünk egy hang, amely arra késztet, hogy ne mondjuk el senkinek tettünket. Reménykedhetünk abban, hogy senki nem fogja észrevenni hibánkat, de mi van ha mégis kiderül? Jobb megoldás, ha beszámolunk főnökünknek a történtekről, meglátjuk értékelni fogja őszinteségünket.

4. Számoljunk be az esetről az érintett kollégáknak!

Miután főnökünkkel közöltük a rossz hírt, elengedhetetlen, hogy azon kollégákkal is megosszuk az információt, akiket valamilyen szinten érint a dolog. Lehet, hogy nem lesz túl kellemes beszélgetés, ám rendkívül fontos, annak érdekében, hogy megelőzzük a későbbi problémákat.

5. Tanuljunk hibánkból!

Ne legyünk túl szigorúak önmagunkhoz, hiszen mindannyian követünk el hibákat. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy folyton az incidensre gondolunk, így idegesebbek leszünk, ennek következményeként pedig újabb hibát véthetünk. Ehelyett inkább tanuljunk az esetből, hogyan lehetünk jobbak és hatékonyabbak munkánkban.