Jön a tranzakciós adó - megadóztatná a kormány a munkabérutalást

tranzakciós adóJövőre belépne az úgynevezett pénzügyi tranzakciós adó - írta tegnap az [origo]. A lap forrásai szerint 50-100 milliárd forint közé tették az ebből remélt bevétel összegét, attól függően, hogy mi után és mekkora terhet kellene fizetni.

A lap értesülései szerint a bankautomatás készpénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, csoportos beszedési megbízás után kellene fizetni a kormány terveiben szereplő pénzügyi tranzakciós adót. A cégeknek az után is tranzakciós adót kellene fizetniük, amikor az államkasszába utalják a dolgozóik járulékát és az áfát.

Arról, hogy a pénzügyi tranzakciós adó rajta van azon a listán, amelyről a kormány összeállítja a kiigazító csomagot, a múlt héten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban írt jegyzetében tett említést. A miniszter azzal érvelt, hogy a pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó, de valamilyen, a forgalom utáni adó indokoltnak tűnik - írja az [origo].

A tranzakciós adót az emberek nem igazán veszik észre (a cégek bizony igen), ellenben jókora bevételt hoz az államkasszába. Az átutalásokért, az ATM-ekből történő készpénzfelvételért ugyanúgy fizetni kell majd, mint a sárga csekk használatáért, tehát a bankok hanyagolásával sem lesz kikerülhető az új teher - mutat rá az ecoline.hu

Nem kétséges, az ügyfelek fogják megfizetni az új tranzakciós adót, amennyiben a kormány bevezeti - mondta a Klubrádiónak nyilatkozó közgazdász. Zdeborsky György szerint az egy eredmény volt, hogy végre elérték a bankrendszerben, hogy a készpénzfizetést háttérbe kerüljön és ma már szinte mindenki banki átutalással intézi ügyeit a csoportos beszedési megbízásokon a vásárláson át.

A kormány azonban még nem döntött - az MTI értesülései szerint - a Nemzetgazdasági Minisztérium azt válaszolta, hogy a kabinet döntése előtt nem tudnak részletes tájékoztatást adni.

ecoline.hu/[origo]/Klubrádió